"As you move on, remember me, remember us and all we used to be I've seen you cry, I've seen you smile. I've watched you sleeping for a while - ZH"
Monday, May 27, 2013
bila everyday is a goodday..
boleh kot jgn nk spoilskan mood aku..
apa hampa ingat aku duk saja?
apa ingat aku jenis nk duit mintak mak bapak?
hampa ingat aku xdak masalah keluarga?
hampa ingat aku ni anak orang kaya..

mmg hidup mewah sentiasa..
hampa xduduk dlm situasi aku jgn nk judge mcm2...

pegi mampos..
hari minggu aku keja la woi.. 
apa? aku kerja promoter lekeh la..
gelak ikot suka hampa..
setidaknya halal kot..
awat hampa ingat aku xdak perasaan ka?
hampa xpernah taw apa yg aku rasa..
apa jadi kt aku..
buleh kot jgn duk buat melawak xtawahala..
selagi duk buleh sabaq..
aku sabaq..
jgn bg aku meletop satg pedih ulu hati kot..

ni nk habaq xpayah nk bongkak sgt jgn qeja 
gaji riban2 hampa tu..
xpyh nk pelekeh oqang sgt..
skali Allah tarik nikmat hampa tu..
hampa taw la..
BERINGAT nah..




goodday.. ha lekeh kan qheja aku..
"encik nk try product baru syarikat kami.. :)"

utk hampa yg bongkak sgt dengan gaji riban2 hampa tu..
bawak beringat..

p/s : aku maqah bukan aku benci.. aku maqah sebab aku syg.. xmaw kawan2 aku jadi mcm aku..
xmaw hampa semua duduk dekat situasi aku lani.. aku nk hampa beringat dan bersyukur dengan setiap apa yg Allah bg.. bebila masa ja dia buleh tarik balik.. buleh mengucap balik dah kot noh.. astaga.. Alhamdulillah..
Sunday, May 26, 2013

mystery

Yesterday is history
Tomorrow's a mystery
I can see you lookin' back at me
Keep your eyes on me
Baby, keep your eyes on me




Aren't you somethin' to admire?
Cause your shine is somethin' like a mirror
And I can't help but notice

You reflect in this heart of mine
If you ever feel alone and
The glare makes me hard to find
Just know that I'm always
Parallel on the other side


p/s : im just in love with yu, Justin.. till we meet again in my dream.. hew hew hew ~mirrors




Thursday, May 23, 2013

VPN Express





kalau sesapa yg pakai iphone or others smartphone.. aku suggest pakai VPN ni..
VPN is stand for virtual private network..

pada pemahaman aku la.. vpn ni dia bukan bagi kita excess kepada internet..
dia just bg data dalam kadar yg murah utk kita yg selalu guna terlebih quota ni..

aku bg cth la kan..
aku pakai maxis prepaid and..
klu nk guna internet aku kena beli plan data internet dari maxis yg berharga 
rm2 = 100Mb sehari
jadi kalau haritu aku nk downlod nk tgk youtube..
manala nk cukup kan..
so klu nk jimat aku beli VPN utk tambah data aku..
sebab harga yg dia bg tu sgtlah..
lagi satu VPN ni world wide..

cth aku p Bali hari tu.. aku just beli simcard rm5
then aku beli data XL 6bulan=150Mb= rm1.50
gila muqah.. tapi xcukup la pada aku nk scroll insta la...
hapload gambaq.. tgk youtube..
so dekat sana aku pakai VPN..
dah la laju.. nk duduk indon la cenggini.. ahaha..

tapi VPN xla semua tempat laju.. ada 3G laju la..
VPN jugak ada butang ON dgn OFF
maksudnya bila hang guna VPN dia xkacau la line yg kita beli dekat telco..
tapi bila kita off vpn which mean dia tolak data yg dekat telco la..

lagi satu bila aku ckp vpn ni bukan excess kepada internet..
maksudnya mcm cth aku bg tadi kalau aku beli data dekat maxis rm2 sehari..
maksudnya bila habis sehari tu aku dah xboleh nk pakai la..
maksudnya mcm mana eh..

aku bukan pandai sgt nk explain..
so aku qasa hampa patut try la..
utk permulaan satu bulan.. dia akan bg percuma 300MB
tapi kalau hampa letak email aku sebagai referee..
hampa akan dpt lagi tambahan quota sebanyak 400Mb..
paling banyak 1G (ini adalah random)..
bila hampa dah pakai ni hampa taw la cemana nak guna.. 
don wori xruqi pun klu try.. dah la free pulak..

step 1: p dekat apps tapi ja VPN.. (utk ip taip vpn express nanti dia keluaq gambaq gold2 cm tu...)
aku dah survay dah.. yg vpn express ja yg bg harga paling muqah dan berbaloi setakat ni..



step 2:register.. ala mcm buat account utk fb, tuiter cm tu.. standed la.. make sure klu nk extra data letak referee aku.. sebab klu invalid referee xdpt la data extra tu.. mcm dlm gambaq bawah..



nur dot atyrah at icloud dot com
dah register tunggu sampai keluaq cm ni..
free data boleh tgk dekat remaining Quotas
quota aku mmg la kosong.. aku kt rumah dah ada unifi  curik buat apa nk beli ye dok..
aku pakai vpn ni bila travel ja.. heeeee

step 3: donwload setup




click start auto setap tu.. tekan semua ok ja



ni pun tekan ja launch

tunggu sampai keluaq yg ni.. pehtu install la..keh dah selesai
haaa buleh nilai sendiri berbaloi dah muqah dak??
xdak expired date plak tu.. ni baqu xcekik daqah


ni yg aku ckp dia ada turn ON and OFF button
boleh cari dekat setting dekat bawah personal hotspot



owh ya,VPN ni jugak buleh pakai dekai tab, ipad.. sama ja cuma download apps ja.. then utk pc n laptop pun boleh.. aku xtaw nk buat cemana cuba p caqi kat blog lain sama.. heeee.. buleh apply utk oqang yg pakai server lain selain unifi sebab dah unlimited aku qasa buat pa nk pakai vpn lagi.. maksud aku yg  ada limit quota la.. ada lagi muqah.. cuma kena beli modem klu xsalah aku.. cuba p caqi kat mudah or loyat punya forum..

ok lagi satu.. klu kita pakai hotspot n hotspot yg kita dpt connect tu lembab kita buleh bukak jugak pakai VPN kalau ada quota la.. sebab selama aku duk pakai.. lajuuuuuuuuuuuuuuuuuu...



p/s: Gl├╝ckwunsch an euch beide.. gerak hati aku xpernah salah.. Alhamdulillah ^_^

Tuesday, May 21, 2013

ball-e




16 feb 2013

tgh-tgh sedap duk lena bunyi serombong kapai.. meset masuk dlm tepun..
"tighah tighah ce bukak a asia.. ada promosi.. jom p bali.."
aku replai..
" makcik, hg qheja xpa la.. aku ni cuti tanam anggot ja kt qumah ni.. mana nk cekau duit.."
dok sat bunyi lagi
" xpa hg tgk ja dulu, set time.. pakai duit aku dulu.. nanti ada duit hg bayaq la.. eh.. aku ada hutang hg ritu.. kiqa tolak hutang la.. tgk bulan pat.. kita cuti mid sem elok sgt la tu.. "
aku replai balik
" owh, ada lg ka hg hutang? hihihihi.. klah.. bank in duit satg aku beli bg tarikh skali.. hihihi "

17 feb 2013
serombong kapai bunyik lagi
" tighah.. migha masuk duit lambat sikit.. ada.. prob.."
tgh mlm bunyi lagi
" tighah duit buh dah.."
aku replai..
" keh.. nk beli laju2 ni"

18 feb 2013
pkoi 6 pagi baru setel beli tiket..
sakit kepala betoi..
"migha beli dah tiket tarikh migha bg tu beli 16hb balik 18hb pat.. p sat dh la.. lelama satg qanap duit.."

              *          *          *
bermula la duk buat qheja part time sampling dekat supermarket tiap2 ujung minggu sebab nk saqa hidup sepanjang masuk stdy balik ni...

              *          *          *
seminggu sebelum berangkat..

"tighah, migha xbuleh p.. tarikh tu migha ada exam.. sob sob sob ..."
" haaa... xpalah.. xpyh nk pening.. aku p sendoqang ja xpa.."
"woi, hg gila.."
"mmg aku gila, ahahaha "

             *         *          *

16 apqel 2013
habis test elekromagnetik.. rushing p lcct flight pkoi 6 ptg.. thanks adek plus en. fikri antaq p airpot.. :)
pkoi 10 mlm sampai bali.. flight dr kl p bali makan masa maw 3 jam.. kepada yg xtahan lapaq tu buleh la beli tiket skali makanan.. tapi aku xbeli pun.. nk saving punya pasaikan.. dlm flight siap kenai-kenai dgn pakcik indon tu.. baik gila.. dia dr aceh p bercuti dekat kl.. pastu p bali.. bukan bercuti pun ada urusan kata dia... so dah nk sampai tu dia bg simcard indon kot2 kalau nk guna.. sebab dia ada simcard lebih.. aku pun.. pucuk dicita ulam mai masuk mulut.. haaa mmg nk kena pakai pun.. nk bg kengkawan jeles.. tambah2 yuih.. kih kih kih..
im going alone.. i tot i should brought my 'guide' or map..
lets surf together.. heeeeee


sampai bali pkoi 10 mlm.. masa dekat bali ni sama mcm kt mesia.. jgn tanya aku saipa.. p bukak buku georafi nu.. cousin aku pesan sesiap.. klu smpai jgn amik teksi dlm airpot dia kapak mampoih.. jln la jauh dikit luaq aipot.. cousin aku p sebulan sebelum aku p bali.. dia p soqang jugak.. jadi aku dah tanya dia memcm la sebelum nk p tu.. dari airpot nk p kuta tu qega dlm 30k rupiah ja.. klu dia nk amik 50k rupiah jgn layan mintak muqah dr tu...

aku amik qeta sapu pakcik tu dlm 25k rupiah p tune hotel.. aku tempah seminggu sebelum nk p smlm dpt rm40.. selesa la hotel dia.. cuma aku xamik tb.. klu amik tb ada charge lg.. aku xamik pun.. buat pa mai bejln nk duk tgk tb kt bilik.. kan? so mlm tu aku xbejln pun.. aku letih.. letih pikiaq 2 test kot qini.. so aku mandi aku turun kaunter reservation nk tanya pasai activiti esok aku nk buat apa.. aku xtanya kaunter agent.. aku tanya bellboi kat situ.. hahaha.. nasib la dia baik.. dia tlg atoq kt aku jadual esok.. aku naik bilik lena kesudah..

satu ja katei dia.. sebab aku soqang kan.. rm40 smlm ni qega promosi..



17hb apqel 2013
aku bgn pkoi 8 excited nk p surf ni.. *beqangan!.. maw patah lagi skali kaki tak ketahuan.. kat sini kalau kita beli package water sport.. agen akan amik kita dekat hotel p hantaq p pantai.. tunggu punya tunggu agen amik aku pkoi 9.. sampai pantai dlm 9.45 mcm tu.. tempat aku rasa xjauh pun.. sebab jln dekat indon ni.. mostly sehala.. dia jadi jauh sebab pusing sana sini mcm tu lah.. sampai dekat pantai then boleh la ber"nego" pasal harga package yg kita nk amik.. disebabkan aku mai bali alone.. so dia jadi mahai la skit.. tapi xsemahal mcm kt mesia la.. aku amik parasailing, flying fish, donut? and turtle island.. total 700k dlm rm200 mcm tu.. terpaksa la.. sebab alang2 dah p xkan aku nk melengung saja kan?? so package ni termasuk mkn minum lah.. parasailing one round, flying fish 2 round n donut 3 round..

lepaih parasailing, flying fish, && donut?

teeheee :P

habis buat water sport, tibalah masa ke pulau kekura.. excited.. hahahaha.. sebelum sampai pulau kekura tu dia bawak aku p bg mkn ikan tgh laut.. actually package ni skali scuba.. then sebab aku mabuk laut.. aku tolak utk scuba n dia kurangkan harga package tu.. demmm kantoi mabuk laut.. xlaqat waktu krabi aku muntah mcm nk gila lepas scuba.. jadi aku cuba nk elak dr muntah.. klu aku pengsan sapa nk jaga aku?? dah  la p sensoqang..



xnampak sgt.. aku pakai camera fon ja.. heee maaf..

lepas habis bg mkn ikan.. kami meneruskan perjalanan ke turtle island.. dan dlm boat tu hanya aku saja soqang penumpang.. gila lah.. mcm aku sewa satu boat.. im the boss.. heee..

ini bukan kekura, ini penyu ok.. besaq gila.. sumpah teramat besaq..
penyu kt sini jinak dan friendly.. boleh pegang belai semua.. aku suka.. teruja buleh pegang penyu.. 

sampau dekat tutle island ni, dia akan bg kita sorang tourist guide.. aku dpt untie sorang ni.. sebab aku pompuan kan... dia akan bawak kita pusing2 kat pulau tu.. tlg amik gambaq.. so aku tunjuk gambaq jalah nahh.. hehehehe..


ini buleh kata penyu versi kanak.. aaa aku suka..
penyu ni sgt adorable.. 




noti punya ulaq, pantai nampak amoi comei.. #eh..
hehehe

xdak adap punya kelawaq.. opcoz la dah dia menatang..
tgh aku duk belai dia buleh kencing..
nasib xkena..

helang yg garang..

dlm sejam jugak la melepak kt sini.. lepas tu balik ke pantai nusa dua.. aku penat dah sebenaqnya.. hahaha..
habis mengarut2.. pkol 3 aku dah ajak balik.. pkol 4 jugak sampai hotel.. aku ingat nk tido kejap nk jln2 dekat kuta walk.. kali terlajak sampai pkol 7 lebih.. alang2 aku tunggu maghrib la sebelum nk jenjln kat kuta walk tu..

i got tan after water sport.. bila mlm baru nampak.. ciss..
dah habis solat maghrib aku melewaq dekat kuta walk tu sampai pkoi 11 mlm.. p mall la memacam..
nasihat aku kepada yg nk ke bali..

1. tukaq duit dekat bali lagi muqah dr kat mesia.. turun2 flight tu becambah money changer.. ya, mmg lebih untung kalau tukaq kat bali.. atau bandung.. akau negara indon tu sendiri..
2. klu nk beli keychain ka hapa tu tawaq sampai buleh habis muqah.. selalu depa bg harga double..
baju tshirt i love bali tu.. 20k ja sama jugak beg 20 k.. keychain... emmm aku mintak satu 5k.. xmaw bg aku jalan.. last2 dia mai tuqut.. bali xmcm bandung.. depa xsemiskin mcm bandung.. bandung lagi menyedihkan.. sob sob.. tapi aku pelancong.. aku nk meminimum kan segala perbelanjaan aku.. maafkan aku..

buah tangan utk family. plus bff
aku xtaw apa benda.. bila aku tanya depa.. depa ckp sebagai pelaris bg qamai pelancong..
aku pun haaa ok..

as a reward for my self maybe??
18hb apqel 2013
hari last aku dekat bali, so aku amik keputusan utk jln2 dekat pantai kuta, then beli apa yg kwn2 pesan.. baju hat rok la.. beg hat rok la.. keychain la.. yg bg duit la.. yg pesan pakai ayaq lioq aku xlayan..
aku jln2 sampai koi 5ptg.. sebab flight aku pkoi 7.. then aku sampai mesia pkoi 10.30 mlm... 


i just put it there coz.. this kuda is too cute..



nampak? p bawak sebeg balik bawak 3 beg tambahan..
depa pesan beg hat rok la..
t-shirt memcm..

p/s : seronok jugak rupanya p bejalan sensoqang.. kih kih kih..
next entri aku cerita pasai VPN ni.. sgtlah berguna :)
Sunday, May 12, 2013

salanghabnida


kebanyakan jiwa di dunia ni.. selalu menyebut

"saya sayang awak " atau " i love you"
"saya rindu awak " atau " i miss you"

barangkali pernahkan kamu mendengar

"saya cinta awak"

kau tahu sayang dan cinta itu punya perbezaan??
aku bg contoh,

"saya sayang awak sebagai sahabat"
"saya rindu awak sebagai sahabat"

aku rasa ayat di atas boleh diterima.

kau dengar ayat ni pulak

"saya cinta awak sebagai sahabat"

kau rasa bagaimana?

dalam hidup aku hanya sekali aku sebut perkataan

 " saya cinta awak "

sebab pada aku ayat  tu amat berharga,
pada aku ayat tu bernilai lebih dari intan permata,
pada aku ayat tu melangkau sedetik jantung bernyawa,

pada aku ayat tu bawak satu makna,
yg aku xboleh khabarkan bagaimana,
simple yg aku boleh kata : "kau xkan pernah tahu sampai bila.."  atau " you'll never know, hahaha "
apa yg aku rasa..
sebab aku pun xtaw nk bagitaw mcm mana..

perhatian! tapi ni cuma fahaman aku, itu saja ^,^


p/s : kata dia

"awak orang pertama yg ajar saya pasal cinta. makna cinta. beza cinta dan sayang, sebab tu, hilang mana awak pergi, sy tetap kejar dan mencari.."

kata aku

" err.. owh.. ya?? maaf, dulu sy beri seluruh jiwa sy utk awak.. tapi skrg sy dah lupa apa yg sy ckp dulu.. sebab benda yg buat saya sedih, luka, kecewa, hampa dan luruh sepenuh jiwa sy, sy dah buang serta merta sejak mula awak tertangkap lalai bersama dia.." ( aku terbayang seketika, ya aku pernah mengajar dia seketika tentang cinta walau skrg aku lupa bagaimana.. )


berdiamlah dia dari berkata

cetus aku dari kesunyian,

" InsyaAllah, jika tertulis dariNya berjodoh antara kita.. maka kita akan berjodoh.. saya tidak menolak takdir saya.. cuma sy masih tidak bersedia dan masih perlu masa utk semuanya."







Thursday, May 2, 2013

Apqel = Food Porn



5 apqel 2013
while waiting for our movee the host... mighaa belanja ice cream ni dekat OU...
impress sgt.. dia buat depan mata..


7 apqel 2013
acap belanja, kata utk belated bzday yg bulan 2 haritu.. walaupun kami satu U, fac lain2..
bz sgt dia ni.. dlm setahun jugak la xlepak ng dia..
thanks acap


8 apqel 2013
me iz ball..
bukan selalu nk camwhore :P


11 apqel 2013
aime belanja sebab bzday dia.. thanks aime..
kami mmg gila sushi..


13 apqel 2013
en. fikri cuti semester, jadi dia mai shah alam..
&&
belanja amois seoul garden
thanks


23 apqel 2013
amois n mighaa bukak posa dekat manhattan fish market
nasib ada harga student.. klu dak mighaa qeyau depan tu pun aku xmaw p mkn..
&&
me not eating fish..
but ai love scallop ^_^


25 apqel 2013
seterika lelaki..
ahaha
purt mee sop

p/s : summary, apqel is not fool at all :)... lagi rajin update insta senang.. nah click NurAtyrah.. klu nk stalk silakan, xprivate pun.. teheee..
i just love this pencil lip liner color..

jarang nk pakai lip stick aku ni.. selalu lip balm or lip ice ja.. tapi jumpa yg ni jatuh hati teruih.. top shop rm25(sebab member) klu dak rm 29..

org pakai buat line.. aku pakai buat lipstick.. teheeee

code warna 01J2 fearless (pink)

p/s : #nofilter



berkata seorang perempuan dalam satu ruangan bersama aku..

p ; si C menghubungi aku mengatakan dia merindui aku..
a ; apa jawap mu?
p ; seperti selalu jawapku aku juga merindui dirinya..
a ; lalu apa kata jiwamu.. adakah kau rasakan sesuatu?
p ; jasad kami terpisah jauh.. tidak mungkin aku punya sesuatu..
a ; adakah ini permainan mu?
p ; aku rasakan tidak kerna aku merindui dia hanya sebagai sahabat.
a ; begitu kau masih tahu apa perasaan dia terhadapmu bukan? tidak kah kau rasa bersalah?
p ; ya, aku rasa aku tidak melakukan apa-apa kesalahan..
a ; kau tidak patut mengatakah hal yang sedemikian jika kau tidak bermaksud begitu.
p ; aku rasa dia paham.
a ; kau tidak boleh membaca fikiran manusia. kau tidak boleh beranggapan begitu. walaupun jika dia memahami. pada aku ungkapan itu amat berharga pada aku. aku tidak sebarangan berucap sebegitu. pada aku ungkapan itu sangat berharga dan bererti. jadi ungkapan yg berharga dan bererti haruslah diucapkan terhadap seseorg yg berharga dan bererti. bukan omongan kosong untuk kau suka-suka.
( p diam terpaku xbersuara )
a ; baiklah kalau begitu. kau sudah dewasa utk memikirkan apa yg kau perlu lakukan terhadap apa yg bakal terjadi nanti. terpulang pada kau..



*     *       *

kotak ditelapak tgnku bercahaya warna putih berkedip menggegar tgnku,
memberi surat dari pengirim sesaat yg lalu. mengganggu masa lapangku bersama kuil jangka lalu terkedu.

p ; wahai sahabat, aku keliru.. aku buntu..
a : apa maksudmu?
p : si A menghilang dari berhubungan dgnku selama beberapa hari.. dtg si B memberi harapan utkku.. si B selalu ada bila saat aku memerlukan utk sesuatu..

( si A yg dia kenal entah dari mana, aku tidak peduli, sesungguhnya aku manusia yg tidak peduli mengenai hal segala manusia yg masih ada mahupun tidak, aku manusia yg tidak masuk campur masalah manusia lain, melainkan mereka mencerikan kepada aku, pendek kata aku bukanlah penjaga tepi kain manusia apatah lagi melihat mahupun membasuh kotoran kain tersebut, aku manusia yg tidak peduli, katanya dirinya mempunyai sesuatu bersama si A tetapi masih ragu-ragu manakala si B seorang kenalan aku, yg agak rapat, yg pada satu masa dahulu berminat mengenali P tetapi tidak kesampaian dan sekarang si P mengarap kembali kepada kasih si B kerana mendapat petunjuk dari penciptanya setelah membuat solat petunjuk kata dari P, wawallahualam, maaf, aku dgn agak terganggu rasa tidak senang dengan masalah yg pada aku bukan perlu utk aku, lalu aku berikan soalan kepada surat mengganggu tersebut.. )

a ; wahai rakan, apakah matlamatmu? apa yg kau mahu dlm hidupmu? apakah hala tujumu? apa mahumu?
p ; aku tidak tahu, aku buntu.
a ; jadi apa yg harus aku bantu jika kau tidak tahu hala tuju hidup dan matlamatmu? maaf tegurku buatmu.. percakapan mu tidak mencerminkan perbuataan mu. aku harap kau faham maksudku. bertanyalah kau kepada penciptamu, dia lebih tahu dari aku.( tiada lagi cahaya yg masuk ke dalam kotak di telapak tgn selepas itu, lalu aku leka menghancurkan gula-gula  sehingga lena )


p/s : Tuhan tidak beri apa yg kau nk, Tuhan beri apa yg kau perlu.. kau selalu ulang,kau selalu baca.. tapi kau xpernah paham maksud tu.. atau kau xpernah nk terima apa yg dia dah tunjuk.. aku kenkadang penat melihat kau, aku muak dgn permainan kau, tapi aku manusia lemah.. pada aku, tak perlu aku ubah siapa diri kau, kau bakal berubah bila kau mahu, cukup aku tegur sekali kalau kau ulang aku xambil peduli, jgn kau cari aku pada masa kau sakit nanti kerana sindiran biasanya lagi pedih dan sakit dari teguran yg aku beri.



gut bai apqel

i just hate yu..



p/s ; hello may, surprise me ­čśŐ